De man werd rond 23.00 uur in een woning in de Vechtstraat geraakt door een of meerdere kogels. Daarna liep hij naar buiten. 'Hij zei 'he'', vertelt een omstander. 'Toen keek ik en zag ik bloed op zijn gezicht en er kwam bloed uit zijn mond.'

De telefoon van de omstander was echter op, dus hij vroeg iemand anders op straat om 112 te bellen. 'Ik zag heel veel bloed. Ik denk dat hij wel echt zwaargewond is, ik zag heel veel politie en ambulances er voor komen.'

Drie verdachten opgepakt
De politie laat vanochtend weten dat het slachtoffer een 37-jarige Amsterdammer is, de schietpartij zou vermoedelijk na een ruzie hebben plaatsgevonden. Er zijn korte tijd later drie verdachten opgepakt.

'We onderzoeken nog wat er exact gebeurd is', aldus een politiewoordvoerder. 'We verzoeken mensen die gezien of gehoord hebben wat er is gebeurd met klem om contact met ons op te nemen.'

De politie kon vanochtend nog niets over de verwoningen van het slachtoffer zeggen.Autodieven stalen in de nacht van zondag op maandag twee Porsches uit een garage in West. De ene werd al snel teruggevonden, maar van de andere - een zeldzame versie van de 911 uit de Verenigde Staten - was geen spoor. De eigenaar, die anoniem wilde blijven, baalde flink. Hij loofde 5000 euro uit voor de tip die naar de auto leidde.

Meerdere bewoners van de Kerkhoflaan in Zwanenburg lazen de oproep en zagen tot hun verbazing een vreemde, witte Porsche op een parkeerplaats aan het einde van de straat staan. Ze alarmeerden zowel de politie als AT5. De politie heeft de auto meegenomen. Dan kan aan de hand van het chassisnummer worden gekeken of het om de vermiste Porsche gaat.

De bewoner die de politie inschakelde, durft zich nog niet rijk te rekenen, zo zegt hij tegen AT5. 'Ik weet niet of ik de 5000 euro zal krijgen. Misschien zijn er meer mensen die de politie hebben gebeld. Misschien kunnen we delen, haha.'Want de tunnel was destijds in de jaren zestig hard nodig. 'De auto's gingen nog op de pont, met al die mensen erbij was het druk. Dat was ondoenlijk', herinnert een bezoeker zich. Maar zoals bij een groot Amsterdams project wel vaker gebeurt, werd de tunnel niet zonder slag of stoot aangelegd.

Het Rijk lag dwars. Met de Schellingwouderbrug en de Amsterdamse brug waren er al twee prima verbindingen, vond men. Bovendien werd er niet lang daarna begonnen met een ander megaproject, de Coentunnel. Maar het stadsbestuur zette door en betaalde de tunnel volledig uit eigen zak.

Daarmee is het een monument van Amsterdamse doorzettingskracht, vindt historicus Harry Bijl. Hij schreef het boek Monument onder 't IJ. 'Amsterdam heeft er keihard voor gevochten, voor de financiering en uberhaupt de toestemming.

'Het werd een prestigekwestie, burgemeester Van Hall zei: 'Laat ons nou onze tunnel bouwen.' En zo geschiedde. De IJtunnel ging uiteindelijk in 1968 open, twee jaar na de Coentunnel.