Interviewprogramma met hoofdrolspelers uit het Flevolandse nieuws. GGD-directeur Cees Verdam over de fusie met Gooi en Vechtstreek en de gevolgen voor de Flevolandse gezondheidszorg. Presentatie: Jeroen van der Laan.


Magazine met nieuws, sport en achtergronden. Met een reportage over modebedrijf Inditex in Lelystad dat veel personeel zoekt en geen schaliegasboringen in Noordoostpolder.


Programma: Nieuws
Verslaggever: Marjan van Ens
Locatie: Emmeloord

Inwoners van Emmeloord en omgeving kunnen gebruik gaan maken van energie die voorkomt uit vuilstortplaats Het Friese Pad. Het gaat om groene stroom en de afnemer kan er zo'n 150 euro per jaar mee besparen op zijn energierekening.

De besparing heeft te maken met een belastingvoordeel dat voor dit project geldt. Voor het opwekken van de elektriciteit wordt gebruik gemaakt van het methaangas dat uit het vuilnis komt. Dit gas wordt via een motor omgezet naar stroom.

Zo'n 300 gezinnen uit de omgeving kunnen daarvan gebruik maken. Daarvoor moeten ze wel lid worden van de energiecoöporatie Emmeloord Opgewekt.


Programma: Sport
Verslaggever: Han Dijkstra
Locatie: Biddinghuizen

Tijdens het ONK Marathonschaatsen voor masters op het ijs van Flevonice bij Biddinghuizen zijn geen Flevolandse successen geboekt. In drie leeftijdsgroepen van boven de 40 jaar kwamen fanatiekelingen het ijs op.

De oudste categorie was die van boven de 60 jaar. In de klasse schaatste de 71-jarige Robert Kamperman uit Almere. In 1986 werd hij tijdens de Elfstedentocht derde achter Evert van Benthem en Rein Jonker. Hij geniet nog steeds van de schaatssport en gaat er nog wel even mee door.

Kamperman won de titel niet bij de 60+ groep. De Almeerder werd elfde op het ijs van Flevonice.


Programma: Nieuws
Verslaggever: Wim van Amerongen
Locatie: Almere

De bewoners in Oosterwold hebben vrijdagmiddag 10.000 bomen en planten gekregen voor de groenvoorziening in het gebied. Het groen is door de bewoners zelf besteld en wordt ook door hen geplant.

"Het zijn er een heleboel. We zijn daarom ook heel blij dat veel bewoners vandaag meehelpen met sorteren", vertelt Marie-José Deckers van Stichting Parijdijsvogelbosje Oosterwold. Het is in de Almeerse buurt de bedoeling dat de bewoners zelf zorgen voor deze faciliteiten, zonder inmenging van de gemeente.

Er komt nog veel meer groen
In totaal hebben de bewoners 29.000 bomen en planten besteld om de buurt aan te kleden, zegt Deckers. "Zwarte bessen, vlieren, noem het maar op. Ze moeten zorgen voor een mooi stuk natuur waarin ook vogels of bijen een fijne plek vinden."

Het was hard werken voor de bewoners, maar ook een goede aangelegenheid om de balans op te maken over de vorderingen van Oosterwold. "Je ziet dat veel bewoners vandaag bezig zijn om informatie uit te wisselen", vertelt Deckers. "Bijvoorbeeld waar ze wonen, hoe de bouw verloopt en tegen welke problemen ze aanlopen. Op deze manier leren we elkaar ook een stuk beter kennen". 

Op dit moment zijn de bomen nog erg klein. Volgens Deckers heeft het groen wat tijd nodig. "Over twee jaar ziet het er hier heel anders uit."


Programma: Nieuws
Verslaggever: Gerard van Ommen
Locatie: Almere

De Almeerse marketingstrateeg Ketty Lollia wordt al sinds haar jeugd gefascineerd door de druk om te kopen en te consumeren. 

Lollia is geboren en getogen in Parijs. Ze studeerde marketing omdat ze alles wilde weten over verleidingstechnieken in de verkoop. "We worden blootgesteld aan heel veel verleidingen en prikkels om te kopen en te consumeren. Maar hoe bewust ben je je daarvan, en heb je nog wel grip op je eigen inkomsten en uitgaven?"

Ze heeft heer ervaringen op papier gezet. Haar boek 'Voel je vrij' toont 'een weg naar emotionele en financiële onafhankelijkheid'. "Iedereen kan leven zonder financiële zorgen. Met behulp van een stappenplan in mijn boek leg ik uit hoe dan kan", aldus de Almeerse schrijfster.


Met een gemiddelde leeftijd van zo’n 65 jaar vormen the Pub-Liners waarschijnlijk de oudste band van Flevoland.
Op zondag 18 maart geven zij een bijzonder benefietconcert voor het A.L.S. fonds in Emmeloord.
Jan Rabs kwam er over vertellen.


Voetballer Hessel Snoek is met elf goals topscorer van SV Urk. Hij speelt dit jaar als spits bij de hoofdklasser. Dat is een andere rol dan de afgelopen jaren. Tot nu toe gaat het lekker, Snoek kan de goal goed vinden.

Snoek laat zich niet verleiden door aanbiedingen van andere clubs. “Wij blijven op Urk”, zegt de aanvaller. Bij SV Urk krijgen de spelers geen geld, dat is bij andere amateurclubs in de hoofdklasse vaak anders. Maar Snoek vindt geld niet het belangrijkst: "Het gevoel op Urk is goed en dat wil ik zo houden."

Urk spelt zaterdag tegen koploper SC Genemuiden. Dat is van oudsher een speciale wedstrijd. Snoek hoopt ook tegen Genemuiden een belangrijke rol te kunnen spelen.


SV Urk hoopt zaterdag op eigen veld op een stunt tegen koploper SC Genemuiden. De wedstrijd leeft enorm, omdat veel Urkers in Genemuiden werken en beide ploegen een verleden hebben met elkaar in de Hoofdklasse. Han Dijkstra ging alvast op bezoek bij topscorer Hessel Snoek.


De inzet van buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) in de bussen van Keolis in Almere, houdt de politieke gemoederen nog steeds bezig. Dat bleek uit een discussie donderdagavond op de politieke markt. Vorig jaar werd bekend dat Keolis voor de stadsdienst allGo onvoldoende beëdigde BOA's in dienst had. Het bedrijf voldeed niet aan de gemaakte afspraken om de veiligheid in en om de bussen te verhogen. Sinds half januari zijn er wel voldoende BOA's maar politieke partijen hebben nog altijd vragen.


Lekker meezingen vanavond bij de Flevo Voices in Theater Posa in Lelystad. Dat kan vanaf kwart over acht voor vijf euro. Er is plaats voor honderd liefhebbers.
Dirigent Robert Bakker was vanmorgen in de studio om zijn zangavond toe te lichten.


Minister Carola Schouten van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit moet het contract tussen het Rijk en de provincie Flevoland over de Oostvaardersplassen onder de loep nemen. Ze moet uitzoeken of Flevoland wel voldoende bevoegdheden heeft. Dat vindt de Tweede Kamerfractie van de VVD.

Rijk versus provincie
De regeringspartij twijfelt of de provincie het beleid ten aanzien van de grote grazers wel mag veranderen als ze dat wil. Eerder werd de zeggenschap van de provincie ook al in twijfel getrokken door een hoogleraar, die de afspraken tussen het Rijk en de provincie onderzocht. De bewuste overeenkomst werd gesloten in december 2016. Daarin werd geregeld dat Flevoland voortaan zelf verantwoordelijk zou zijn voor het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen.

Een groot deel van Provinciale Staten sprak zich daarna uit voor het veranderen van het beleid omwille van het welzijn van de dieren. Zo wordt overwogen om het aantal heckrunderen, konikpaarden en edelherten drastisch naar beneden te brengen zodat er minder dieren sterven.

Uitbreiden bevoegdheden
De VVD in de Tweede Kamer wil nu van de minister weten of de provincie dat wel mag doen, en als dat niet zo is, moeten de bevoegdheden van de provincie worden uitgebreid, zo zegt de VVD. De minister komt binnenkort met een reactie.


Magazine met nieuws, sport en achtergronden met vandaag: Babyboom in het Vroege Vogelbos, baasjes staan op Valentijnsdag stil bij dood huisdieren en
Lelystad Airport: groeibriljant of valse belofte?


Bregje Appels is klinisch neuropsycholoog. Zij vertelde vandaag over wat een klinisch neuropsycholoog is en wanneer je bij haar in de behandelkamer komt. Ze test ook meteen even onze presentator Jeroen van der Laan.


Verplaats de voetbalvelden van Batavia ‘90 in Lelystad naar het terrein tussen de gevangenis en Palazzo. Met dat idee komt de voorzitter van de voetbalclub.

Op de huidige plek is te weinig ruimte om te groeien. De nieuwe locatie ligt pal naast de nieuwe middelbare schoolcampus van Lelystad.

Het idee krijgt steun van de politieke partij Leefbaar Lelystad.