Hotel Amerika blijft behouden voor Hoekenezen


"Ik was op slag verliefd. Ik moést dit hotel behouden voor de Hoekenezen", zegt Dick Slingerland, de nieuwe eigenaar van hotel Amerika in Hoek van Holland. De laatste jaren verpauperde het gebouw uit 1902, waar menig Hoekenees in het verleden een feestje vierde. Slingerland kocht het hotel twee jaar geleden. Na een grondige renovatie zijn nu de deuren weer geopend.Het hotel kent een zeer bijzondere geschiedenis. "In 1907 zonk een groot schip voor de kust bij Hoek van Holland. Veel mensen kwamen om het leven. Het hotel diende toen als noodhospitaal", legt hij uit. De mensen die niet overleefden werden op stapels gelegd naast het hotel. Direct naast het hotel werd in de oorlog in 1940 een bioscoop gebouwd door de Duitsers. Na de oorlog werd dit een discotheek, die inmiddels al zo'n tien jaar is gesloten.  Herinneringen"Ik heb hier mijn man ontmoet", zegt Kitty van Haaften, die woensdagavond in de vernieuwde brasserie een hapje komt eten. "Dit was de plek voor heel het Westland om je partner te ontmoeten." Ook dit pand verpauperde de laatste jaren, maar is door Slingerland in een nieuw jasje gehesen. Hij voegde de ruimte bij de rest van het hotel."De gebouwen zijn beide uniek en hebben veel mooie details. Ze leggen de geschiedenis bloot van Hoek van Holland. Ik ben blij dat ik beide panden heb kunnen redden", zegt Slingerland.

Rijnmond Nieuws - 19 juni 2019


Kinderbloemen fleuren Rotterdamse wijk Bloemhof op


Kinderbloemen geven een sloopblok in de Rotterdamse wijk Bloemhof fleur en kleur de komende drie jaar. Zelfontworpen bloemen van tientallen kinderen zijn te bewonderen in de wijk die uiteindelijk tegen de vlakte gaat. Initiatiefnemer is Raymond Landegent van Maison Savant. "Langzaamaan komen de woningen leeg te staan. Normaal zie je dat zo'n pand dan helemaal verpaupert. Hiermee willen wij voorkomen dat dat gebeurt.""Dit is wel een hele verbetering", vindt Landegent. "Een hoop kleur erbij en we hebben tuintjes aangelegd. Het is om heel erg vrolijk van te worden."De kinderen zijn dolenthousiast. "Ik ga elke dag wel kijken", zegt één van de kinderen. Over drie jaar worden de huizen gesloopt en verdwijnen dus ook de bloemen. "Maar dan hebben wij nog wel de foto's."

Ooggetuige blikseminslag Ossendrecht: 'echt heftig om te zien'


De 18-jarige leerling van het ROC Zadkine die woensdagmiddag gewond raakte door blikseminslag op een militair oefenterrein in Ossendrecht, wordt in slaap gehouden. Dat meldt Robbert Poort, woordvoerder van de onderwijsinstelling. De jongen volgt de opleiding Veiligheid en Luchtmacht aan de Zadkine Veiligheidsacademie in Rotterdam-Hoogvliet. Leerlingen van die opleiding volgen gedurende het schooljaar stages. Een aantal eerstejaars-leerlingen was zodoende woensdagochtend met een buitenoefening bezig in Ossendrecht.LongenDe jongen uit de regio Rijnmond werd daar getroffen door de bliksem toen hij met zijn rug tegen een boom ging schuilen voor het onweer. Hij liep longschade en brandwonden op en is momenteel opgenomen in een brandwondencentrum in Antwerpen. Zijn situatie is stabiel."Hij krijgt ook antibiotica", vertelt Poort. "De behandelend artsen willen daarmee bewerkstelligen dat zijn longfunctie weer op gang komt, zodat zijn longen weer zelfstandig kunnen functioneren."OnderzoekDe marechaussee stelt volgens Poort een onderzoek in naar de toedracht van het ongeluk. "Dat willen wij ook graag weten", legt hij uit. "Ik heb zelf geen idee hoe dreigend en plotseling het onweer daar was."Naast de 18-jarige jongen waren ook dertien andere leerlingen woensdag betrokken bij het ongeluk. Zij stonden om de boom heen, maar hebben volgens Poort geen verwondingen opgelopen. Op de vestiging van de school in Rotterdam-Hoogvliet wordt vrijdag een bijeenkomst gehouden. Leerlingen en ouders worden dan bijgepraat over het ongeluk.

Kijk op Rijnmond van 19 juni 2019


Iedere werkdag maakt RTV Rijnmond een tv-uitzending van vijf minuten die aansluitend op het NOS Journaal wordt uitgezonden op NPO 2. De uitzending kun je hier terugkijken.In deze aflevering is presentatrice Laurence van Ham aanwezig bij de bijeenkomst over MH17. Tijdens de bijeenkomst wordt duidelijk dat vier mannen strafrechtelijk worden vervolgd voor het neerhalen van de Boeing van Malaysia Airlines boven Oekraïne. De aanklacht is moord. Silene Frederiksz, moeder van de omgekomen Bryce uit Rotterdam, is opgelucht.Ook gaan we langs in Spijkenisse, waar woensdagochtend de bliksem insloeg bij een woning. De bewoners zijn erg geschrokken, maar maken het goed.Ten slotte is er aandacht voor een schat op een Rotterdamse studentenkamer: aan de muur van de rommelige kamer hangt een grote, ijzeren sleutel. Die sleutel geeft toegang tot het graf van de 17de eeuwse zeeheld Michiel de Ruyter.

Blikseminslag bij paardenfokker in Spijkenisse


https://twitter.com/88esther/status/1141286812880650240 ]">In het huis van een paardenfokker in Spijkenisse is woensdag de bliksem ingeslagen. Er brak korte tijd brand uit en het dak is behoorlijk gehavend. De bewoners hebben het huis op tijd verlaten. "Een gigantische klap. Alle stopcontacten vlogen van de muur. Het was net een oorlogsgebied", vertelt bewoonster Marianne van der Giessen. "Mijn moeder lag boven nog op bed. We hebben haar toen naar beneden gehaald. Ze was helemaal in shock", vertelt Marianne. Haar moeder heeft ook rook ingeademd. Ze kreeg daarom zuurstof toegediend door het ambulancepersoneel.Zwart geblakerd"Er is aanzienlijke schade. De bliksem is door het hele huis gegaan. Alle stopcontacten zijn zwart geblakerd. Er wordt nu onderzoek gedaan naar wat er precies in de woning is gebeurd", zegt officier van dienst Erik Hol van de brandweer. "Dit zit wel in de top tien van bijzondere gebeurtenissen dit jaar", besluit de brandweerofficier. Ook voor de paarden was het heftig. "Ze zijn behoorlijk geschrokken van de klap", zegt paardenverzorgster Naomi. "Ze zijn nu onrustig en daarom zet ik ze op de wei. Zodat ze lekker hun gang kunnen gaan."Het gaat nog even duren voordat het dak van de woning is gemaakt. De familie slaapt zolang op de begane grond van het huis.[tweet:https://twitter.com/88esther/status/1141286812880650240 ]

Binnentuin voor dementerenden dankzij Rotterdams Gala


Op het binnenplein van woonzorglocatie De Schans in Rotterdam Delfshaven is het een treurige bedoeling. Onkruid en gras vechten om bestaansrecht, in het midden staan lukraak wat stoelen en de kas wordt gebruikt als opslagplek. Als alles goed gaat, komt daar in augustus verandering in. Het moet namelijk een echte 'Powertuin' worden. Het benodigde geld daarvoor wordt zaterdag verzameld op het tweede Rotterdam Gala."Sommige bewoners gaven aan dat ze de tuin net een begraafplaats vinden, en dat alleen de kruizen nog ontbreken", vertelt bedenker Pieter Wondergem. Hij ontwierp de Powertuin, die zo wordt ingericht dat met name dementerende ouderen geprikkeld worden.  VlinderNu staat het plein nog vol met onkruid en lage beplanting, maar naar het ontwerp van Wondergem krijgt de nieuwe tuin de vorm van een vlinder, met ronde paden en veel begroeiing. Volgens Wondergem moet zijn tuin gaan verbinden. "Dat is de essentie van zo'n Powertuin. Het is een belevingstuin, van en door de wijk."De tweede editie van Hét Rotterdam Gala wordt zaterdag 22 juni gehouden. Burgemeester Ahmed Aboutaleb is de gastheer en zal ook een optreden verzorgen. Vorig jaar was de opbrengst voor de Stichting Rotterdam Mooier Maken ruim 400 duizend euro.

Wethouder Kathmann: 'Stuur bedrijven de stad niet uit'


Rotterdam wil wonen en het vestigen van bedrijven in de stad meer gaan combineren. De komende jaren worden veel nieuwe woningen gebouwd. Maar daarnaast moet er ook nog ruimte zijn voor nieuwe bedrijven. Dat vindt wethouder Barbara Kathmann. Zij heeft vandaag haar plannen voor kantoren en bedrijven gepresenteerd.Kathmann: "Er komen steeds meer Rotterdammers bij. Misschien zijn het er wel 60 duizend in 2035. Maar die moeten natuurlijk ook allemaal werken. Wat we niet willen is dat hele ondernemerschap de stad uit drukken".  M4HRotterdam heeft de ambitie om de economie en werkgelegenheid in de stad sterker te laten groeien dan het landelijk gemiddelde. Ook heeft het nieuwe stadsbestuur afgesproken deze collegeperiode 18 duizend woningen te gaan bouwen. Alleen als er goed samengewerkt wordt op beide terreinen kan dit lukken denkt wethouder Kathmann.Als voorbeeld hoe die mix kan werken, wordt er gewezen naar het gebied Merwe4Havens. Op dit bedrijventerrein bij het Marconiplein komen woningen in de Lee Towers. Dat zijn 2 oude kantoortorens waar voorheen de gemeente in zat.In de toren ernaast zit nu al een groot aantal bedrijven dat zich met wetenschap bezig houdt. Hier vind je bijvoorbeeld verschillende laboratoria. Op meerdere plekken in de stad moet dit mogelijk zijn. Bijvoorbeeld bij Feyenoord City en Rotterdam The Hague Airport.   Grote kantorenVoor een locatie om de grotere kantoren te plaatsen, wordt gedacht aan de Kop van Zuid , EUR-Brainpark, Hart van Zuid en bij station Rotterdam-Alexander. Voordeel van deze locaties is de aanwezigheid van een belangrijk OV-knooppunt. Een voorwaarde voor dit soort panden.Rotterdam geeft ook aan dat er voor sommige bedrijven wel een betere plek is in de regio, dan in de stad. Dan gaat het om bijvoorbeeld een datacenter, dat veel ruimte nodig heeft.  Het is een belangrijke bedrijfssector maar in Rotterdam is er een tekort aan dit soort enorme locaties, legt wethouder Kathmann uit. Gedacht wordt dan aan een locatie in de rest van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Familie Steijn


Toen Jeroen hoorde dat zijn vrouw borstkanker had, ging hij bijna onderuit waar zijn vrouw rustig bleef. Na vele behandelingen en een operatie gaan ze het leven weer positief tegemoet.Ze hebben hun levensstijl veranderd en zijn bewuster met hun gezondheid bezig. Goed eten en sporten. Jeroen zwemt samen met zijn kinderen Emma en Alexander tijdens de Daniel3Daagse om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Al meer dan €5.000,- hebben ze opgehaald. Alexander van acht jaar heeft speciaal zijn C diploma gehaald. Sander de Kramer zwemt een stukje met ze mee.Wil je Jeroen en zijn familie ook steunen in hun strijd tegen kanker. Doneer dan hier!Gewoon een donatie doen aan de campagne? Klik hier! FinaleDe finale van de campagne vindt plaats tijdens de Daniel3daagse van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juni. RTV Rijnmond doet op vrijdag verslag van de Run4Daniel. Op zaterdag wordt er gefietst tijdens de Tour de Rotterdam. Sander de Kramer komt samen met presentator Erik Lemmers live vanaf de Tour, waar ook het eindbedrag bekend wordt gemaakt. Op zondag, de laatste dag van de Daniel3Daagse, vindt de 010CitySwim plaats.Klik hieronder om naar de actiepagina www.maakkankerkansloos.nl te gaan.

Tobias Kleijweg: 'Excelsior kwam bij mij uit vanwege mijn lengte en kopkracht'


Excelsior heeft zich versterkt met Tobias Kleijweg. De 21-jarige verdediger komt over van Excelsior Maassluis, dat uitkomt in de Tweede Divisie. Hij tekent een contract voor één seizoen met een optie voor een tweede seizoen.Kleijweg stond bijna een jaar aan de kant met een zware knieblessure. Afgelopen seizoen kwam hij na de winterstop tot elf competitiewedstrijden in het eerste elftal van Excelsior Maassluis. ''Met mijn knie gaat het nu heel goed. Iedereen die deze blessure heeft gehad weet dat je er altijd extra tijd in zal moeten steken. In eerste instantie wilde ik terugkeren op mijn niveau en nu ga ik kijken of ik dat nog meer omhoog kan tillen. In de professionele omgeving van Excelsior denk ik dat dit zeker gaat lukken.'' De centrale verdediger kwam in de jeugd onder meer uit voor ADO Den Haag. Momenteel studeert hij bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en woont hij in het centrum van Rotterdam. ''Na een teleurstellende blessure heb ik de afgelopen tijd hard gewerkt om de droom om profvoetballer te worden waar te maken. Het is heel lekker dat het nu gaat gebeuren en dat ik straks lekker op de fiets naar de club kan.''Kleijweg tikt de twee meter aan en kan dus bij standaard-situaties van waarde zijn. ''Qua kopkracht denk ik inderdaad dat ik een hoop kan toevoegen. Dat ik zo lang ben, is ook de reden dat Excelsior bij mij uitkwam. Dat weet ik zelf ook'', aldus Kleijweg.Bekijk hierboven het volledige gesprek met Tobias Kleijweg.

Moeder nabestaande MH17-ramp: 'Er is eindelijk een datum bekend, dat is het belangrijkste'


Met het bekendmaken van de namen van de vier nieuwe verdachten van het neerhalen van de MH17 boven Oekraïne in juli 2014, is ook gelijk duidelijk geworden wanneer het proces tegen hen start. Silene Frederiksz, moeder van de omgekomen Bryce uit Rotterdam, is opgelucht. "Die datum, die is het belangrijkste."Op 9 maart volgend jaar wordt gestart met het proces tegen de vier mannen. Ze worden aangeklaagd voor moord. "We wachten al vijf jaar op het moment dat er iets zou gebeuren. Al snap ik wel dat het tijd nodig heeft."[article:182989:Vier personen vervolgd voor neerhalen MH17, aanklacht moord]Nu de datum en namen bekend zijn, is er vooral opluchting. "Dat merkte ik wel in de zaal", vertelt Frederiksz. Bij een besloten persbijeenkomst met nabestaanden, werden de foto's van de verdachten getoond. "Toen heb ik wel een paar tranen gelaten." GerechtigheidEigenlijk hoopt ze dat de verdachten aanwezig zullen zijn bij hun veroordeling, maar ze weet al dat dat niet gaat gebeuren. "Ze gaan er niet bij zijn", zegt Frederiksz. "Rusland gaat sowieso niet uitleveren."[article:182987:Moeder omgekomen MH17-passagier Bryce: Poetin is hoofdverantwoordelijk]Haar man Rob vult aan: "Ze zullen hoogstens op de lijst van internationale gezochten worden gezet, dus ze komen het land niet meer uit. Maar ik hoop dat het bewind verandert en er alsnog gerechtigheid zal plaatsvinden."Na 17 juli 2014 is het leven van Silene en Rob nooit meer hetzelfde geweest. "Het verdriet is altijd aanwezig, elke dag", vertelt Rob. "We hebben ze ook nooit meer gezien", vult Silene aan. "Hoe heeft dit toch kunnen gebeuren... We staan hier dag en nacht bij stil. En het gemis wordt met iedere dag groter."Bij elke kerst, jaarwisseling of verjaardag wordt Bryce gemist. "De pijn en confrontatie blijven", zegt Silene. "We leven nu naar 17 juli toe en dan hebben we even rust. En daarna komen de feestdagen weer."

Maak Kanker Kansloos - Jeroen Steijn, Emma Steijn en Alexander Steijn


Toen Jeroen hoorde dat zijn vrouw borstkanker had, ging hij bijna onderuit waar zijn vrouw rustig bleef. Na vele behandelingen en een borstamputatie gaan ze het leven weer positief tegemoet. Ze hebben hun levensstijl veranderd en zijn bewuster met hun gezondheid bezig. Goed eten en sporten. Jeroen zwemt samen met zijn kinderen Emma en Alexander tijdens de Daniel3Daagse om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Al meer dan €10.000 hebben ze opgehaald. Alexander van acht jaar heeft speciaal zijn C diploma gehaald. Sander de Kramer zwemt een stukje met ze mee.

Sleutel van graf Michiel de Ruyter op Rotterdamse studentenkamer


Een studentenkamer in Rotterdam herbergt een grote schat. Aan de muur van de rommelige kamer hangt een grote, ijzeren sleutel. Die sleutel geeft toegang tot het graf van de 17de eeuwse zeeheld Michiel de Ruyter, in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. "Ik heb hem van mijn opa geërfd", vertelt student Thijs Meuldijk. Elke dag kijkt hij wel even naar de sleutel. Nog steeds kan hij eigenlijk niet geloven dat het écht is. "Mijn opa zei altijd al dat het de sleutel van het graf van De Ruyter was, maar hij heeft het nooit willen controleren."Zijn opa, Jan Steinvoort, kocht bijna vijftien jaar geleden het pand aan de Hoflaan op. Dat herbergde het Kralings Museum, waarin onder meer tal van stukken stonden die hadden te maken met De Ruyter. Eigenaar Adrien Elias verzamelde die zaken omdat hij een directe afstammeling van de zeeheld was.Na het overlijden van Elias maakte zijn weduwe Beep Vaes in 1990 van hun woning aan de Hoflaan een museum. Dat bleef tot de dood (2002) van de weduwe bestaan. Daarna was het te koop. Opa Steinvoort was vooral geïnteresseerd in het pand. "De volledige inboedel liet hij veilen, maar de sleutel hield hij", weet kleinzoon Meuldijk.   TeleurgesteldJan Steinvoort is inmiddels overleden, waardoor het object bij Meuldijk terecht kwam. Opa heeft de sleutel nooit uitgeprobeerd. "Ik denk dat hij bang was teleurgesteld te worden, als de sleutel niet bleek te passen."Toch was de interesse van Meuldijk niet gelijk gewekt. Pas toen een vriend aan hem vroeg hoe echt 'dat ding' nu eigenlijk was, gingen ze op onderzoek uit. "We zagen een filmpje op YouTube uit 1987, van de opening van het graf in de Nieuwe Kerk." De sleutel waarmee dat gebeurde, leek verdacht veel op het exemplaar dat Meuldijk in handen had. Om de proef op de som te nemen, werd de Nieuwe Kerk gemaild. "Of we misschien langs mochten komen om de sleutel te proberen." Met open armen werden ze ontvangen. "Kennelijk wisten ze daar dat er nog een exemplaar van de sleutel zou moeten zijn", vertelt Meuldijk. "Ze wisten alleen niet waar." Onwerkelijk"We werden gelijk naar de bewuste deur gebracht. En met een beetje wikken en draaien, ging hij gewoon open. Toen stonden we bovenaan het graf van De Ruyter." Meuldijk kan het eigenlijk nog steeds niet beseffen. "Het is zo onwerkelijk en overweldigend."Hoewel zijn opa nooit heeft geweten dat de sleutel écht paste, maakt dit de cirkel voor Meuldijk rond. "Ik voel me echt een beetje opgelucht: dat het mooie verhaal van mijn opa afgesloten is. En die sleutel, die mocht ik gewoon houden. Een herinnering aan mijn opa, de kerk en zijn verhaal. Hij had gewoon gelijk!"

Familie schenkt Dordrechts Museum nalatenschap schilder Abraham van Strij


Het Dordrechts Museum heeft van de nazaten van schilder Abraham van Strij een grote schenking gekregen. Het gaat om persoonlijke stukken, zoals een familiebijbel. Het topstuk is een bovendeurstuk met het stadswapen van Dordrecht.Volgens de museumdirecteur Peter Schoon gaat het om 'stuk voor stuk unieke en persoonlijke stukken', die 'het verhaal van de familie Van Strij compleet maken'. Het Dordrechts Museum heeft al een deel van de werken van de gebroeders Abraham (1753-1826) en Jacob (1756-1815) van Strij. Zij waren aan het begin van de negentiende eeuw toonaangevende kunstenaars in Dordrecht. De afgelopen jaren zijn meerdere stukken aangekocht. Nu wordt de collectie verder aangevuld dankzij de schenking van de familie. Door de schenking heeft het Dordrechts Museum nu de grootste Van Strij-collectie ter wereld.  FamiliebijbelEen van de meest opmerkelijke stukken is de familiebijbel. Op de schutbladen zijn vanaf het begin van de achttiende eeuw zeer nauwkeurig de huwelijken, geboorten en sterfgevallen binnen de familie van Strij bijgehouden. "Het is eigenlijk een eenvoudig exemplaar, maar deze bijbel bevat een schat aan genealogische informatie, zodat we de exacte geboortedatum van Abraham en Jacob weten."

To Do Uitgaanstips


Anton Slotboom en Laurence van Ham geven je uitgaanstips voor het weekend in de regio Rijnmond.
"