Onderwerpen:

- Veel zakkenrollers actief in de regio Ommen/Hardenberg
- Beroving bij station Enschede Drienerlo
- Inbreker loopt twee uur door zalencentrum in Den Ham
- Laptoptas gestolen in Zwolle
- Sieraden gevonden bij inbrekers in Zwolle en Kampen
- Man shopt erop los met gestolen bankpas van vrouw uit Nijverdal


De inbreker die bij caf-restaurant Harwig in Den Ham onder meer een collectebus van KWF Kankerbestrijding meenam, handelde mogelijk niet alleen. Op beelden van de beveiligingscamera's, die de politie heeft vrijgegeven, lijkt het alsof hij telefonisch contact heeft met iemand die hem instructies geeft.

In de nacht van maandag 1 op dinsdag 2 januari komt de inbreker met een bivakmuts binnen. Hij sluipt door het pand, waarschijnlijk omdat hij weet dat boven iemand ligt te slapen.

Collectebus KWF Kankerbestrijding
Bijna twee uur lang gaat de inbreker zijn gang. Hij loopt tussen twee en vier uur 's nachts het pand in en uit en steelt in het café en de snackbar de kassalade. Maar dat is voor de uitbater niet het ergste. De inbreker gaat er ook vandoor met een collectebus voor KWF Kankerbestrijding.

Op de beveiligingsbeelden is te zien dat de man in de hal een tijd stilstaat. Het lijkt of hij telefonisch contact heeft met iemand. Hij kijkt strak voor zich uit en haalt dan zijn schouders op.

Kassalade teruggevonden
De inbraak wordt de volgende ochtend ontdekt. Een kassalade wordt teruggevonden aan de Geerdijk in Den Ham, zo’n drie kilometer bij Harwig vandaan. "De lade is met grof geweld opengebroken en de snoeren eraf getrokken", zegt Chantal Westerhoff van de politie. "Er zijn een paar muntjes kleingeld in de kassalade achtergebleven, al het grote geld was eruit gehaald. In totaal ging het bij beide kassalades om een kleine duizend euro." 

De gestolen fooienpot en de collectebus voor KWF Kankerbestrijding zijn niet teruggevonden. "We hopen dat iemand iets is opgevallen in de nacht van 1 op 2 januari aan de Ommerweg in Den Ham, of aan de Geerdijk waar de kassalade is teruggevonden", zegt Westerhoff. "Misschien heeft iemand daar met een dashcam gereden, dan willen we die beelden graag zien. Ook informatie over een mogelijke handlanger horen we graag, omdat het inderdaad opvallend is hoe hij zich binnen gedraagt."

Tips? 
Tips zijn welkom bij de opsporingstiplijn: 0800 – 6070 (gratis nummer). Anoniem blijven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 of reageer via www.meldmisdaadanoniem.nl


Ze kijken de pincode af in de winkel, achtervolgen hun slachtoffers, stelen hun bankpas en trekken dan de rekening leeg. Bij de politie komt de ene na de andere aangifte binnen. De zakkenrollers zijn vooral actief in de omgeving van Hardenberg.

"Het gebeurt de laatste tijd veel", beaamt politiewoordvoerder Chantal Westerhoff. "Vooral mensen van middelbare en oudere leeftijd zijn het slachtoffer."

Drie slachtoffers
In december zijn in Hardenberg en Ommen drie oudere vrouwen op soortgelijke wijze bestolen. Ook de 70-jarige Eppie Bras uit Gramsbergen werd het slachtoffer. "Ik had op 18 december boodschappen gedaan bij de Action in Hardenberg en liep daarna naar de parkeerplaats aan het Van Wevelinckhovenplein waar mijn auto stond."

Bij de betaalautomaat valt haar op dat een man dichtbij haar staat. Eenmaal bij de auto komen twee vrouwen op haar aflopen. "Ze waren netjes gekleed, droegen een hoofddoek en vroegen in gebrekkig Nederlands de weg naar het ziekenhuis. Ik zette ondertussen mijn boodschappen in de auto. Mijn tas stond op de achterbank."

'Het gaat zo snel'
Vermoedelijk heeft één van de vrouwen de bankpas snel uit haar tas kunnen pakken, want twintig minuten later staat een vrouw met haar bankpas bij de geldautomaat. Er verdwijnt 1250 euro van de rekening van Eppie. "Achteraf denk ik foei, had ik beter op moeten letten, maar het gaat zo snel", zegt ze.

Begin december zijn twee andere vrouwen het doelwit. Op 7 december in Hardenberg en op 2 december in Ommen. Ook hier is waarschijnlijk de pincode afgekeken in een winkel en daarna de bankpas gestolen. "Mogelijk gaat het om dezelfde daders", zegt Chantal Westerhoff. "Maar het kan ook zijn dat ze in wisselende samenstelling opereren. De werkwijzen lijken sterk op elkaar."

Tips? 
Wie de vrouwen herkent of weet waar ze verblijven, wordt verzocht de tiplijn te bellen: 0800 – 6070 (gratis nummer). Anoniem tippen kan bij Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl


De twee jongens die vorige week vrijdag bij station Enschede Kennispark een man van 19 beroofden, zijn er met twee tientjes vandoor gegaan. Het slachtoffer uit Hengelo werd op klaarlichte dag bedreigd met een mes.

De 19-jarige man liep om 12.30 uur vanaf de bus naar station Kennispark om de trein naar Hengelo te nemen. Bij de trap voor de tunnel die leidt naar stadion De Grolsch Veste kwamen twee jongens naar beneden.

Buit van 20 euro
"Ze gingen voor de man staan en vroegen om geld", zegt politiewoordvoerder Chantal Westerhoff. "Toen de 19-jarige vroeg waarom, kreeg hij te horen dat hij anders gestoken zou worden. Hij wilde geen risico lopen en heeft twee briefjes van tien euro uit zijn portemonnee afgegeven." De jongens zijn daarna weggelopen over de rotonde bij het Capitool in de richting van de universiteit.

"We weten dat één van de twee jongens ongeveer 1.80m is, blonde stekels heeft, blauwe ogen en hij had toen een baardje van een paar dagen", zegt Westerhoff. "Het zijn allebei blanke jongens, droegen een spijkerbroek en spraken duidelijk Nederlands."

Tips? 
De politie is op zoek naar getuigen van de beroving. Wie de jongens op vrijdag 2 februari rond 12.30 uur bij station Kennispark heeft gezien, wordt verzocht de tiplijn te bellen. Dat kan via het gratis nummer 0800 – 6070. Informatie anoniem delen kan via Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl


Hij koopt spullen bij Mediamarkt en gaat uitgebreid shoppen bij de Bijenkorf in Amsterdam. Een goede klant voor de winkelketens, maar een vrouw van 80 uit Nijverdal is er een stuk minder blij mee. Hij rekent alles af met haar bankpas. Die is gestolen nadat ze boodschappen heeft gedaan.

In totaal verdwijnt er in een paar dagen tijd bijna 8000 euro van haar rekening. Er wordt gewinkeld in Hengelo, in Deventer, in Muiden en in Amsterdam. Bij de Amsterdamse Bijenkorf is meerdere keren afgerekend met de gestolen bankpas. Eerst door een man met een groene pet. Twee dagen later door een man met een opvallende tatoeage in zijn nek. Mogelijk gaat het om dezelfde man.

Tips? 
De politie heeft beelden van de man vrijgegeven en hoopt dat iemand hem herkent. Tips? Bel het gratis nummer van de tiplijn: 0800 – 6070. Anoniem reageren kan bij Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl


Van deze sieraden worden de rechtmatige eigenaren gezocht. Ze zijn gevonden bij drie inbrekers die op 31 januari in Kampen zijn aangehouden. Bel 0800 – 6070.


Van wie zijn deze sieraden? Ze zijn door de politie aangetroffen toen ze personen controleerden in de binnenstad van Zwolle. Ze zijn later aangehouden voor heling. Zijn de sieraden of de munten van u? Of weet u van wie ze zijn? Laat het dan weten. Bel 0800 - 6070 (gratis nummer).


De politie zoekt twee mannen die duidelijk niet voor de gezelligheid naar jongerencentrum Level Z in Zwolle komen. De camera filmt hoe n van hen binnen een laptop steelt. Daarna rijden ze op een scooter weg.

Bij Level Z in de wijk Stadshagen is op dat moment een ICT-medewerker aan het werk en heeft daarvoor een laptop en een iPad bij zich. Op de camerabeelden is te zien dat de twee mannen met een scooter het parkeerterrein oprijden. De bestuurder loopt even naar binnen, maar komt vrij snel weer naar buiten.

Rennend naar buiten
Na een kort overleg met zijn compagnon loopt hij weer het jongerencentrum in. Zijn partner in crime, een man met een pet, zet de scooter vervolgens met draaiende motor klaar. Enkele seconden later komt de man naar buiten gerend met een laptoptas. Hij springt achterop de scooter en ze rijden de Klokkengieterlaan in.

De beelden zijn gemaakt op donderdag 12 oktober, maar het is nog niet gelukt om de identiteit van de mannen te achterhalen. Wie herkent ze? Bel de tiplijn: 0800 – 6070 (gratis nummer). Reageren zonder dat de politie achter je naam of nummer komt kan bij Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl


Onderwerpen:

- Veel zakkenrollers actief in de regio Ommen/Hardenberg
- Beroving bij station Enschede Drienerlo
- Inbreker loopt twee uur door zalencentrum in Den Ham
- Laptoptas gestolen in Zwolle
- Sieraden gevonden bij inbrekers in Zwolle en Kampen
- Man shopt erop los met gestolen bankpas van vrouw uit Nijverdal


Het was geen geweldige binnenkomer voor drie jonge mannen die op woensdagavond 17 januari rond 20.00 uur een overval wilden plegen op de Boni in Wijhe.

Een namaak vuurwapen viel bij binnenkomst in de supermarkt uit elkaar, waarna de drie de winkel uit werden gejaagd.

Hoe knullig de mislukte overval ook is, politie en justitie willen heel graag weten wie die drie jongen mannen zijn. Er wordt namelijk rekening mee gehouden dat ze het nog een keer gaan proberen.

Wie herkent de overvallers op de bewakingsbeelden?

Bel de politie met tips op 0800 – 6070.
Anoniem bellen kan via 0800 – 7000.
Digitaal melden bij de politie kan via http://www.politie.nl
en bij M via http://www.meldmisdaadanoniem.nl


De politie heeft beelden vrijgegeven van een fietsendief in Almelo.

De jonge man steelt op donderdag 15 juni aan de Winkelsteeg in Almelo een grijze Altra Navigator Sport.

Hij probeert eerst nog een andere fiets te stelen, maar dat lukt niet.

Op bewakingsbeelden is te zien dat twee jonge mannen op één fiets aan komen rijden.

Een man in een blauw shirt en met een tatoeage in zijn nek neemt vervolgens de fiets mee. 

Wie herkent de man of weet waar de fiets nu is?

Bel de politie met tips op 0800 – 6070.
Anoniem bellen kan via 0800 – 7000.
Digitaal melden bij de politie kan via http://www.politie.nl
en bij M via http://www.meldmisdaadanoniem.nl


De politie is op zoek naar getuigen die op dinsdagavond 16 januari in de Zwolse wijk Stadshagen iets hebben gezien van een mislukte straatroof aan de Biezenknoppen.

De mislukte beroving gebeurde op 16 januari rond 20.30 uur. Twee jongens staken de Biezenknoppen over toen een 19-jarige jongen passeerde op zijn scooter.

De jongen werd met een mes bedreigd. Hij moest zijn scooter afgeven. De jongen weigerde dat en gaf de jongen met het mes een klap.

Hij werd zelf ook geslagen, maar ineens renden de twee weg over de Mattenbiezen in de richting van de Dotterbloem.

Wie heeft iets gezien van het voorval en wie heeft mogelijk camerabeelden van die avond waarop de twee te zien zijn?

Van de twee overvallers is een signalement:

Leeftijd: beiden 15-16 jaar
Lengte: beiden 1.70 - 1.80 meter
Postuur: beiden smal postuur
Huidskleur: ene jongen donkere huidskleur, andere jongen blank of licht getint 
Kleding/voorkomen: donkere jongen droeg camouflage jas, blanke of getinte jongen droeg zgn. anonymous masker
Taal: beiden spraken gewoon Nederlands


Precies op dezelfde plek was in de nacht van dinsdag op woensdag een schietincident. Daarvoor zijn inmiddels twee Zwollenaren van 23 en 27 jaar aangehouden.

De politie vooralsnog geen link tussen beide zaken.

Bel de politie met tips op 0800 – 6070.
Anoniem bellen kan via 0800 – 7000.
Digitaal melden bij de politie kan via http://www.politie.nl
en bij M via http://www.meldmisdaadanoniem.nl


In deze uitzending:

- reeks inbraken scholen en sportkantines in Almelo
- pinnen met gestolen bankpassen in Deurningen en Kampen
- inbraak en mislukte beroving in Zwolle
- diefstal fiets in Almelo en diefstal bankpasjes in Deventer
- beelden van klungelig overval supermarkt in Wijhe die mislukt


Bij een woning aan de Boswalstraat in Zwolle hebben inbrekers zaterdagavond 9 december voor tienduizenden euro's aan goederen en geld weggenomen.

Zelfs de spaarpotten van de kinderen werden door de inbrekers meegenomen.

Op bewakingsbeelden is te zien hoe twee onbekenden mannen rond 19.00 uur de voordeur forceren en na enkele minuten weer verdwijnen met de buit. Wie herkent deze inbrekers? 

Bel de politie met tips op 0800 – 6070.
Anoniem bellen kan via 0800 – 7000.
Digitaal melden bij de politie kan via http://www.politie.nl
en bij M via http://www.meldmisdaadanoniem.nl


Een 77-jarige vrouw uit IJsselmuiden is in de week voor Kerst in Kampen van haar portemonnee bestolen toen ze inkopen deed.

In de portemonnee zat een bankpas, waarvan de pincode vermoedelijk is afgekeken tijdens het afrekenen bij een winkel.

Van de rekening van de bejaarde vrouw is daarna 1.100 euro opgenomen bij een geldautomaat in Kampen. Daar zijn beelden van. 

Wie herkent de vrouw in de zwarte jas en met de muts met pluim? De beelden zijn op 20 december in Kampen gemaakt. Wie weet waar de gezochte vrouw nu is? 

Bel de politie met tips op 0800 – 6070.
Anoniem bellen kan via 0800 – 7000.
Digitaal melden bij de politie kan via http://www.politie.nl
en bij M via http://www.meldmisdaadanoniem.nl