Henk Fraser zet Sparta in de rol van underdog: 'Besef dat De Graafschap de favoriet is'


Sparta heeft zich woensdagavond gekwalificeerd voor de finale van de nacompetitie voor promotie naar de eredivisie. De Rotterdammers waren op Het Kasteel te sterk voor TOP Oss (3-0), nadat de Brabanders afgelopen zondag al met 2-0 waren verslagen. Het team van trainer Henk Fraser treft in de finale eredivisionist De Graafschap.De thuisploeg had al snel de voorsprong te pakken. Mohamed Rayhi bracht vanaf de linkerkant de bal voor, waarna Bart Vriends de bal achter Ronald Koeman Junior kopte (1-0). Na dit openingsdoelpunt had Sparta de wedstrijd onder controle. TOP Oss kon niet echt gevaarlijk worden.Na de rust hoopte Het Kasteel op meer doelpunten. Abdou Harroui was namens Sparta dichtbij het tweede doelpunt. Hij stifte de bal echter naast. De gasten kregen in een weinig spannende tweede helft een paar mogelijkheden.Het was Ragnar Ache die als invaller nog een toegift in huis had voor het Sparta-publiek. Eerst tikte hij op aangeven van Halil Dervisoglu de 2-0 binnen. Nauwelijks een minuut later ramde Ache de 3-0 via de onderkant van de lat in het doel.Sparta speelt zaterdagavond de heenwedstrijd tegen De Graafschap om 20:45 uur op Het Kasteel. De return staat gepland op dinsdagavond op De Vijverberg in Doetinchem. Sparta - TOP Oss 3-0 (1-0)14' 1-0 Bart Vriends86' 2-0 Ragnar Ache87' 3-0 Ragnar AcheOpstelling Sparta: Coremans; Abels, Wuytens, Vriends, Faye; Harroui, D. Duarte, L. Duarte (65' Dabo), Auassar; Veldwijk (76' Dervisoglu), Rayhi (65' Ache)

Ragnar Ache na Sparta-TOP Oss (3-0): 'De derde zat er lekker in'


Ragnar Ache kende woensdag een heerlijke invalbeurt bij Sparta-TOP Oss (3-0). De Duitse spits van de Rotterdammers was tweemaal trefzeker. Vooral zijn derde goal was één om in te lijsten: een afstandsschot dat via de onderkant van de lat erin vloog."Die 3-0 zat er zeker lekker in", lacht Ache voor de camera. "TOP Oss had vaker de bal. De trainer bracht mij erin om meer energie in de wedstrijd te brengen."Maar het ging vooral op Het Kasteel over het bereiken van de finale van de nacompetitie. Sparta moet het in een tweeluik opnemen tegen De Graafschap voor een plek in de eredivisie. "We moeten ons eigen spel spelen, dan heb ik volle vertrouwen erin dat het gaat lukken", zegt Ache vastberaden.Kijk hierboven naar het volledige interview met Ragnar Ache met verslaggever Dennis van Eersel.

Gesprek met Natasja Hoogerheide en zoon Sten


Je 16-jarige kind helpen met alledaagse dingen als tandenpoetsen. Voor de meeste ouders is dat niet nodig, maar dat geldt niet voor de Rotterdamse moeder Natasja Hoogerheide. Door een brief van de gemeente Rotterdam verkeert ze nu in onzekerheid of ze haar persoonsgebonden budget (pgb) houdt. "Ik verleen geen betaalde zorg aan mijn kind omdat het lekker makkelijk is. Ik snij mijzelf zelfs in de vingers", zegt Hoogerheide.Ze begeleidt haar zoon Sten die autisme heeft en krijgt daarvoor een pgb. Een maand geleden kreeg ze een brief van de gemeente Rotterdam waaruit bleek dat heroverwogen wordt of het gezin recht heeft op pgb. "Ik werd heel verdrietig van die brief. Als wij geen pgb meer krijgen wordt het zelfs heel lastig voor Sten om thuis te wonen, omdat ik dan meer moet gaan werken."Via Twitter en haar blog reageerde Hoogerheide eerder deze maand op de brief van de gemeente en haar post ging viraal. Ze was met name erg verdrietig over de toon van de brief, want ze vindt dat het mede door haar zorg erg goed gaat met haar zoon.    Sten werkt inmiddels bij sportvereniging Unity'99 waar hij helpt met lessen geven en de zaal netjes en schoonhouden. De afgelopen acht jaar heeft hij daar geleerd om beter met drukte om te gaan en zijn emoties onder controle te houden. Maar ook de rol van zijn moeder vindt hij erg belangrijk. "Ik kan zeker niet zonder mijn moeder. Zij heeft mij altijd gesteund. Ze zorgt dat alles rustig verloopt en ik veel kan ontspannen", zegt Sten. De gemeente Rotterdam heeft inmiddels aangekondigd dat er een nieuwe brief komt en wethouder Judith Bokhove heeft Hoogerheide zelfs een excuusbericht gestuurd. "Dat vind ik hartstikke vriendelijk en nu wacht ik op de nieuwe brief."

Ferry de Haan over degradatie van Excelsior en geruchten bij Feyenoord


Ook bij Ferry de Haan, algemeen directeur van Excelsior, is de degradatie van de Kralingers aangekomen. Excelsior zakte van de eredivisie naar de eerste divisie na het 1-1 gelijkspel tegen RKC Waalwijk, omdat zondag de roodbroeken met 2-1 verloren in Noord-Brabant. "We hebben slechte wedstrijden gespeeld die in voorgaande jaren werden gecompenseerd met strijd. Daarin zag je dat de eenheid niet was zoals die vorig was", is zijn reactie bij RTV Rijnmond.De Haan is ook kritisch op zichzelf. Hij stelde deze selectie van Excelsior samen: "Ik denk niet dat deze selectie kwalitatief is. We zijn, denk ik, in de eenheid tekort geschoten op dit moment. Er zijn genoeg wedstrijden geweest waarin men heeft gezien zoals het is."De degradatie heeft ook financiële gevolgen voor Excelsior. "Daar zal scherp naar gekeken moeten worden. De inkomsten zijn gelukkig toegenomen, maar we moeten goed naar de kosten kijken. Daar gaan we, denk ik, wel uitkomen", zegt De Haan. "Natuurlijk gaat het drastisch naar beneden, maar niet zo drastisch als voorgaande jaren. We staan er commercieel momenteel prima voor."[article:181972:Accountantsorganisatie: 'Kwart eredivisieclubs staat op rand van financiële afgrond'] De Haan niet de nieuwe technisch directeur van FeyenoordOok ging De Haan in op de geruchten van de laatste tijd rondom zijn persoon. De Haan werd genoemd als opvolger van Martin van Geel, de vertrekkende technisch directeur van Feyenoord. "Ik heb nee gezegd. Er is contact geweest. De belangrijkste reden: de timing is erg ongelukkig, met het vertrek van Wouter Gudde naar FC Groningen", legt De Haan uit."Uiteraard moet je vooral in deze wereld aan jezelf denken, maar dat vond ik niet chique voor de mensen dichtbij mij." De Haan heeft wel ambitie voor die functie. "Maar ik heb ook de ambitie om Excelsior verder op de kaart te brengen."Luister hierboven naar het volledige interview van Ferry de Haan met verslaggever Jan Jaap Pruysen.

Thomas Oude Kotte na degradatie van Excelsior: 'Dit was niet de bedoeling'


https://twitter.com/RijnmondSport/status/1131268007190257665 ] Excelsior - RKC Waalwijk 1-1 (0-1)38' 0-1 Stijn Spierings49' 1-1 Elias Már OmarssonROOD: 70' Stijn Spierings (RKC Waalwijk)Opstelling Excelsior: Damen; Horemans, Mattheij, Oude Kotte, Matthys; Fortes, Haspolat (46' Eckert), Schouten (88' Van der Meer); Edwards, Omarsson (86' Anderson), Bruins" />
Excelsior is woensdagavond in het Van Donge & De Roo Stadion gedegradeerd naar de eerste divisie. In de return van de halve finale van de nacompetitie speelden de Kralingers met 1-1 gelijk tegen RKC Waalwijk. Omdat Excelsior afgelopen zondag met 2-1 in Noord-Brabant verloor, is het doek voor de Kralingers in de eredivisie gevallen.Thomas Oude Kotte kreeg namens Excelsior meerdere kansen op het openingsdoelpunt. RKC Waalwijk hoefde het spel niet te maken en wachtte rustig af.Acht minuten voor rust kreeg Excelsior een grote tik te verwerken. Emil Hansson, huurling van Feyenoord, gaf de bal vanaf de linkerkant voor. Vervolgens kopte Stijn Spierings, oud-Spartaan, de 0-1 voor RKC op het scorebord. Veel kansen in de tweede helftNa de rust moest Excelsior snel op zoek naar de gelijkmaker. Dat doelpunt volgde vlug. Elias Már Omarsson ramde in de 49e minuut de 1-1 in het doel. Vervolgens zette Excelsior tegenstander RKC Waalwijk flink onder druk. Ook Jurgen Mattheij was met een kopbal gevaarlijk.Twintig minuten voor tijd kreeg Stijn Spierings namens RKC Waalwijk zijn tweede gele kaart vanwege een handsbal, waarna Excelsior met een meer kwam te staan. De Kralingers kregen veel kansen, die echter niet werden benut. Het 1-1 gelijkspel was daarmee niet voldoende voor Excelsior om verder te komen in de nacompetitie. Eredivisie na vijf seizoenen voorbijVoor het eerst sinds vijf jaar zal er komend seizoen in Kralingen geen eredivisievoetbal te zien zijn. Marinus Dijkhuizen promoveerde in het seizoen 2013/2014 met Excelsior - ten koste van RKC Waalwijk - naar de eredivisie. Vervolgens handhaafde Excelsior met Dijkhuizen, Alfons Groenendijk en Mitchell van der Gaag zich zonder de nacompetitie op het hoogste niveau.Afgelopen zomer kwam Adrie Poldervaart, die jaren fysiotherapeut was bij Excelsior, als trainer aan het roer. De Kralingers begonnen aardig aan het seizoen, maar gaven meermaals in de slotfase van wedstrijden punten weg. Een dag na de thuisnederlaag tegen hekkensluiter NAC Breda nam Poldervaart ontslag. Ricardo Moniz nam de klus op Woudestein over. Hij kon degradatie uiteindelijk niet voorkomen. Excelsior speelt komend seizoen dus in de eerste divisie.[tweet:https://twitter.com/RijnmondSport/status/1131268007190257665 ] Excelsior - RKC Waalwijk 1-1 (0-1)38' 0-1 Stijn Spierings49' 1-1 Elias Már OmarssonROOD: 70' Stijn Spierings (RKC Waalwijk)Opstelling Excelsior: Damen; Horemans, Mattheij, Oude Kotte, Matthys; Fortes, Haspolat (46' Eckert), Schouten (88' Van der Meer); Edwards, Omarsson (86' Anderson), Bruins

Luigi Bruins over de degradatie van Excelsior: 'Klap die heel hard aankomt'


"Dit is een klap die hard aankomt", zegt Excelsior-icoon Luigi Bruins over de degradatie van zijn club uit de eredivisie. RKC Waalwijk schakelde de Kralingers in de halve finale van de nacompetitie over twee wedstrijden uit. Daarom moet Excelsior volgend seizoen in de eerste divisie uitkomen.

Ricardo Moniz na degradatie van Excelsior: 'Één van de zwartste dagen van mijn carrière'


Ricardo Moniz had woensdagavond geen woorden voor de degradatie van Excelsior tegen RKC Waalwijk."Het is één van mijn zwartste dagen van mijn carrière. Dat zal het ook blijven", waren de woorden van de Rotterdamse trainer.In de kleedkamer heeft Moniz verteld dat Excelsior als een eenheid moet blijven denken. "Hoe het verder gaat, dat weet ik niet", zegt Moniz, die nog niet over zijn toekomst bij de Kralingers wilde praten. "Ik had dit niet verwacht. Vanuit mijn hart had ik uitgesproken dat Excelsior in de eredivisie zou blijven. We zijn te laat begonnen met winnen", aldus Moniz. "Dat ik en wij hebben gefaald, dat is een feit."Mounir El Hamdaoui en Ryan Koolwijk zaten bij Excelsior tegen RKC Waalwijk op de bank. Zij vielen niet in. "Ze waren te aangeslagen om te spelen", legt Moniz uit. "Voor de uitstraling en het gezicht heb ik aan hen gevraagd om op te bank te zitten. We wisten dat zij eigenlijk niet konden spelen. Koolwijk was zeventig procent, El Hamdaoui eigenlijk nul procent."Kijk hierboven naar de volledige reactie van Excelsior-trainer in gesprek met verslaggever Sinclair Bischop.

Ouders van leerlingen van de school Acato zijn boos


https://rijnmond.bbvms.com/p/regiogrid_16-9_responsive/c/3317769.html ] "Verbijsterd"Ook de ombudsman Anne Mieke Zwaneveld zegt niet te begrijpen waarom de gemaakte afspraken plotseling werden geannuleerd: "Ik was verbijsterd en had het niet zien aankomen. Er was geen enkel idee van de mensen van de gemeente dat dit onbespreekbaar zou zijn."[iframe:https://rijnmond.bbvms.com/p/regiogrid_16-9_responsive/c/3317768.html ]Van de twintig kinderen zijn er twee naar een voorgestelde alternatieve school gegaan, maar dat was van korte duur. Na een paar dagen zaten ook zij weer thuis. De Rijke maakt zich zorgen om hun gezondheid: "De kinderen zijn hun structuur kwijt. Er is geen reden om uit bed te komen. Ze zijn angstig. Ik weet van ouders waar kinderen weer aan de antidepressiva zitten waar ze eigenlijk van af waren. Kinderen hebben ook weer nachtmerries."  Laatste waarschuwingDe gemeenteraad zit met de situatie in haar maag en wil dat er nu een oplossing komt. Leefbaar Rotterdam en NIDA geven de wethouder tot 6 juni de tijd om met een oplossing te komen. Lukt haar dat niet, dan is het vertrouwen in Bokhove weg. De wethouder laat via een woordvoerder weten, dat zij en collega-wethouder Kasmi van onderwijs de ouders hebben uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan. Wanneer dat gaat gebeuren is niet bekend." />
Wethouder Judith Bokhove van Jeugd wordt door een groot deel van de Rotterdamse gemeenteraad opgeroepen om snel met een oplossing te komen voor het sluiten van Acato, een school voor leerlingen met autisme. Leefbaar Rotterdam en Nida zeggen dat anders het vertrouwen weg is dat deze wethouder de zaak tot een goed einde kan brengen.Acato is een door ouders opgerichte school, omdat hun kinderen nergens anders terecht konden. Maar omdat het geen officiële onderwijsinstelling is en er dus geen garanties zijn voor veiligheid en ontwikkeling van de kinderen moest de school van de gemeente dicht.Er zou een alternatief zijn. Maar de wethouder zegt dat op die plek geen ruimte is voor de initiatieven van Acato, tot onvrede van de ouders.  Emotionele oproepVanmorgen kwam een aantal van hen naar een vergadering op het Rotterdamse stadhuis. Onder hen Els de Rijke. Zij heeft een zoon op de school. Zij sprak de raadsleden emotioneel toe.Het grootste bezwaar van de ouders is dat de gemeente hen buitenspel zet. Ze hadden de Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld gevraagd om te bemiddelen. Begin mei was er een gesprek met de ouders en de gemeente. Daarbij is ook over oplossingen gesproken, maar wethouder Bokhove heeft dat zelf afgewezen. De Rijke: "Eindelijk was er op 7 mei een eerst echt contact met de gemeente na maanden genegeerd te zijn. Ronduit schandalig dat wij als ouders, kinderen en medewerkers van Acato moesten vernemen dat alle opbouwende afspraken na 2 dagen ineens niet meer bestonden. Zo hop van tafel geveegd. Wij voelen ons zo bedrogen en niet serieus genomen."[iframe:https://rijnmond.bbvms.com/p/regiogrid_16-9_responsive/c/3317769.html ] "Verbijsterd"Ook de ombudsman Anne Mieke Zwaneveld zegt niet te begrijpen waarom de gemaakte afspraken plotseling werden geannuleerd: "Ik was verbijsterd en had het niet zien aankomen. Er was geen enkel idee van de mensen van de gemeente dat dit onbespreekbaar zou zijn."[iframe:https://rijnmond.bbvms.com/p/regiogrid_16-9_responsive/c/3317768.html ]Van de twintig kinderen zijn er twee naar een voorgestelde alternatieve school gegaan, maar dat was van korte duur. Na een paar dagen zaten ook zij weer thuis. De Rijke maakt zich zorgen om hun gezondheid: "De kinderen zijn hun structuur kwijt. Er is geen reden om uit bed te komen. Ze zijn angstig. Ik weet van ouders waar kinderen weer aan de antidepressiva zitten waar ze eigenlijk van af waren. Kinderen hebben ook weer nachtmerries."  Laatste waarschuwingDe gemeenteraad zit met de situatie in haar maag en wil dat er nu een oplossing komt. Leefbaar Rotterdam en NIDA geven de wethouder tot 6 juni de tijd om met een oplossing te komen. Lukt haar dat niet, dan is het vertrouwen in Bokhove weg. De wethouder laat via een woordvoerder weten, dat zij en collega-wethouder Kasmi van onderwijs de ouders hebben uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan. Wanneer dat gaat gebeuren is niet bekend.

Rotterdamse ombudsman is geschrokken van sluiting Acato


https://rijnmond.bbvms.com/p/regiogrid_16-9_responsive/c/3317769.html ] "Verbijsterd"Ook de ombudsman Anne Mieke Zwaneveld zegt niet te begrijpen waarom de gemaakte afspraken plotseling werden geannuleerd: "Ik was verbijsterd en had het niet zien aankomen. Er was geen enkel idee van de mensen van de gemeente dat dit onbespreekbaar zou zijn."[iframe:https://rijnmond.bbvms.com/p/regiogrid_16-9_responsive/c/3317768.html ]Van de twintig kinderen zijn er twee naar een voorgestelde alternatieve school gegaan, maar dat was van korte duur. Na een paar dagen zaten ook zij weer thuis. De Rijke maakt zich zorgen om hun gezondheid: "De kinderen zijn hun structuur kwijt. Er is geen reden om uit bed te komen. Ze zijn angstig. Ik weet van ouders waar kinderen weer aan de antidepressiva zitten waar ze eigenlijk van af waren. Kinderen hebben ook weer nachtmerries."  Laatste waarschuwingDe gemeenteraad zit met de situatie in haar maag en wil dat er nu een oplossing komt. Leefbaar Rotterdam en NIDA geven de wethouder tot 6 juni de tijd om met een oplossing te komen. Lukt haar dat niet, dan is het vertrouwen in Bokhove weg. De wethouder laat via een woordvoerder weten, dat zij en collega-wethouder Kasmi van onderwijs de ouders hebben uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan. Wanneer dat gaat gebeuren is niet bekend." />
Wethouder Judith Bokhove van Jeugd wordt door een groot deel van de Rotterdamse gemeenteraad opgeroepen om snel met een oplossing te komen voor het sluiten van Acato, een school voor leerlingen met autisme. Leefbaar Rotterdam en Nida zeggen dat anders het vertrouwen weg is dat deze wethouder de zaak tot een goed einde kan brengen.Acato is een door ouders opgerichte school, omdat hun kinderen nergens anders terecht konden. Maar omdat het geen officiële onderwijsinstelling is en er dus geen garanties zijn voor veiligheid en ontwikkeling van de kinderen moest de school van de gemeente dicht.Er zou een alternatief zijn. Maar de wethouder zegt dat op die plek geen ruimte is voor de initiatieven van Acato, tot onvrede van de ouders.  Emotionele oproepVanmorgen kwam een aantal van hen naar een vergadering op het Rotterdamse stadhuis. Onder hen Els de Rijke. Zij heeft een zoon op de school. Zij sprak de raadsleden emotioneel toe.Het grootste bezwaar van de ouders is dat de gemeente hen buitenspel zet. Ze hadden de Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld gevraagd om te bemiddelen. Begin mei was er een gesprek met de ouders en de gemeente. Daarbij is ook over oplossingen gesproken, maar wethouder Bokhove heeft dat zelf afgewezen. De Rijke: "Eindelijk was er op 7 mei een eerst echt contact met de gemeente na maanden genegeerd te zijn. Ronduit schandalig dat wij als ouders, kinderen en medewerkers van Acato moesten vernemen dat alle opbouwende afspraken na 2 dagen ineens niet meer bestonden. Zo hop van tafel geveegd. Wij voelen ons zo bedrogen en niet serieus genomen."[iframe:https://rijnmond.bbvms.com/p/regiogrid_16-9_responsive/c/3317769.html ] "Verbijsterd"Ook de ombudsman Anne Mieke Zwaneveld zegt niet te begrijpen waarom de gemaakte afspraken plotseling werden geannuleerd: "Ik was verbijsterd en had het niet zien aankomen. Er was geen enkel idee van de mensen van de gemeente dat dit onbespreekbaar zou zijn."[iframe:https://rijnmond.bbvms.com/p/regiogrid_16-9_responsive/c/3317768.html ]Van de twintig kinderen zijn er twee naar een voorgestelde alternatieve school gegaan, maar dat was van korte duur. Na een paar dagen zaten ook zij weer thuis. De Rijke maakt zich zorgen om hun gezondheid: "De kinderen zijn hun structuur kwijt. Er is geen reden om uit bed te komen. Ze zijn angstig. Ik weet van ouders waar kinderen weer aan de antidepressiva zitten waar ze eigenlijk van af waren. Kinderen hebben ook weer nachtmerries."  Laatste waarschuwingDe gemeenteraad zit met de situatie in haar maag en wil dat er nu een oplossing komt. Leefbaar Rotterdam en NIDA geven de wethouder tot 6 juni de tijd om met een oplossing te komen. Lukt haar dat niet, dan is het vertrouwen in Bokhove weg. De wethouder laat via een woordvoerder weten, dat zij en collega-wethouder Kasmi van onderwijs de ouders hebben uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan. Wanneer dat gaat gebeuren is niet bekend.

Moeder leerling Acato: de kinderen zitten nu thuis


https://rijnmond.bbvms.com/p/regiogrid_16-9_responsive/c/3317769.html ] "Verbijsterd"Ook de ombudsman Anne Mieke Zwaneveld zegt niet te begrijpen waarom de gemaakte afspraken plotseling werden geannuleerd: "Ik was verbijsterd en had het niet zien aankomen. Er was geen enkel idee van de mensen van de gemeente dat dit onbespreekbaar zou zijn."[iframe:https://rijnmond.bbvms.com/p/regiogrid_16-9_responsive/c/3317768.html ]Van de twintig kinderen zijn er twee naar een voorgestelde alternatieve school gegaan, maar dat was van korte duur. Na een paar dagen zaten ook zij weer thuis. De Rijke maakt zich zorgen om hun gezondheid: "De kinderen zijn hun structuur kwijt. Er is geen reden om uit bed te komen. Ze zijn angstig. Ik weet van ouders waar kinderen weer aan de antidepressiva zitten waar ze eigenlijk van af waren. Kinderen hebben ook weer nachtmerries."  Laatste waarschuwingDe gemeenteraad zit met de situatie in haar maag en wil dat er nu een oplossing komt. Leefbaar Rotterdam en NIDA geven de wethouder tot 6 juni de tijd om met een oplossing te komen. Lukt haar dat niet, dan is het vertrouwen in Bokhove weg. De wethouder laat via een woordvoerder weten, dat zij en collega-wethouder Kasmi van onderwijs de ouders hebben uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan. Wanneer dat gaat gebeuren is niet bekend." />
Wethouder Judith Bokhove van Jeugd wordt door een groot deel van de Rotterdamse gemeenteraad opgeroepen om snel met een oplossing te komen voor het sluiten van Acato, een school voor leerlingen met autisme. Leefbaar Rotterdam en Nida zeggen dat anders het vertrouwen weg is dat deze wethouder de zaak tot een goed einde kan brengen.Acato is een door ouders opgerichte school, omdat hun kinderen nergens anders terecht konden. Maar omdat het geen officiële onderwijsinstelling is en er dus geen garanties zijn voor veiligheid en ontwikkeling van de kinderen moest de school van de gemeente dicht.Er zou een alternatief zijn. Maar de wethouder zegt dat op die plek geen ruimte is voor de initiatieven van Acato, tot onvrede van de ouders.  Emotionele oproepVanmorgen kwam een aantal van hen naar een vergadering op het Rotterdamse stadhuis. Onder hen Els de Rijke. Zij heeft een zoon op de school. Zij sprak de raadsleden emotioneel toe.Het grootste bezwaar van de ouders is dat de gemeente hen buitenspel zet. Ze hadden de Rotterdamse ombudsman Anne Mieke Zwaneveld gevraagd om te bemiddelen. Begin mei was er een gesprek met de ouders en de gemeente. Daarbij is ook over oplossingen gesproken, maar wethouder Bokhove heeft dat zelf afgewezen. De Rijke: "Eindelijk was er op 7 mei een eerst echt contact met de gemeente na maanden genegeerd te zijn. Ronduit schandalig dat wij als ouders, kinderen en medewerkers van Acato moesten vernemen dat alle opbouwende afspraken na 2 dagen ineens niet meer bestonden. Zo hop van tafel geveegd. Wij voelen ons zo bedrogen en niet serieus genomen."[iframe:https://rijnmond.bbvms.com/p/regiogrid_16-9_responsive/c/3317769.html ] "Verbijsterd"Ook de ombudsman Anne Mieke Zwaneveld zegt niet te begrijpen waarom de gemaakte afspraken plotseling werden geannuleerd: "Ik was verbijsterd en had het niet zien aankomen. Er was geen enkel idee van de mensen van de gemeente dat dit onbespreekbaar zou zijn."[iframe:https://rijnmond.bbvms.com/p/regiogrid_16-9_responsive/c/3317768.html ]Van de twintig kinderen zijn er twee naar een voorgestelde alternatieve school gegaan, maar dat was van korte duur. Na een paar dagen zaten ook zij weer thuis. De Rijke maakt zich zorgen om hun gezondheid: "De kinderen zijn hun structuur kwijt. Er is geen reden om uit bed te komen. Ze zijn angstig. Ik weet van ouders waar kinderen weer aan de antidepressiva zitten waar ze eigenlijk van af waren. Kinderen hebben ook weer nachtmerries."  Laatste waarschuwingDe gemeenteraad zit met de situatie in haar maag en wil dat er nu een oplossing komt. Leefbaar Rotterdam en NIDA geven de wethouder tot 6 juni de tijd om met een oplossing te komen. Lukt haar dat niet, dan is het vertrouwen in Bokhove weg. De wethouder laat via een woordvoerder weten, dat zij en collega-wethouder Kasmi van onderwijs de ouders hebben uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan. Wanneer dat gaat gebeuren is niet bekend.

Europese verkiezingen: gaat Rotterdam stemmen?


Donderdag is het zover: de verkiezingen voor het Europese parlement. De opkomst in Rotterdam was vijf jaar geleden met slechts 28 procent erg laag. De verkiezingskoorts op de Afrikaandermarkt was een dag voor de verkiezingen dan ook ver te zoeken: "Met kaviaar en champagne leunen ze achterover en dan wordt er iets bepaald. En jij moet instemmen? Ik dacht het niet!"De Europese verkiezingen hebben het laagste opkomstpercentage van alle verkiezingen in Nederland. Landelijk stemmen vier op de tien stemgerechtigde Nederlanders. Veel gehoorde redenen om niet te gaan stemmen zijn 'geldverspilling', ver van mijn bed show' en 'er wordt toch niets gedaan met mijn stem'.Verkiezingen voor het Europees Parlement gaan uiteindelijk over zaken als veiligheid, arbeidsmigratie, het klimaat en handel. Steeds vaker is ook de 'macht van Brussel' een belangrijk thema.Kiesgerechtigden mogen hun stem uitbrengen op zestien Nederlandse partijen. Met daarbij 'nieuwkomers' DENK, Forum voor Democratie, vandeRegio en Volt Nederland. Al deze partijen sluiten zich uiteindelijk aan bij een van de acht Europese fracties. Je moet toch watEen oudere meneer op de Afrikaandermarkt gaat deze verkiezingen waarschijnlijk voor Forum voor Democratie. De partij doet voor het eerst mee aan de Europese verkiezingen. "Je moet toch wat stemmen. Ik vind dat er wel verandering nodig is, met al die zakkenvullers die we tegenwoordig hebben!"

Rijnmond in 5 minuten: woensdag 22 mei


https://rijnmond.bbvms.com/p/regiogrid_16-9_responsive/c/3317703.html ]" />
Iedere werkdag maakt RTV Rijnmond een tv-uitzending van vijf minuten die aansluitend op het NOS Journaal wordt uitgezonden op NPO 2. De uitzending kun je hier terugkijken.In deze aflevering van Kijk op Rijnmond neemt presentatrice Laurence van Ham alvast een kijkje in een bijzondere bunker bij Hoek van Holland. Aanstaande zaterdag is de bunker eventjes geopend voor publiek.Ook krijgen we een rondleiding over de volkstuintjes op het Eiland van Brienenoord. Steeds meer Rotterdammers staan te springen om een stukje groen in de stad. Het zijn er inmiddels zoveel, dat je niet eens meer op de wachtlijst wordt geplaatst. Dat en meer, in deze aflevering van Kijk op Rijnmond.[frame:https://rijnmond.bbvms.com/p/regiogrid_16-9_responsive/c/3317703.html ]

Rijnmond Nieuws - 22 mei 2019


'Unieke kans' om bijzondere bunker te zien in Hoek van Holland


Aan de kust van Rijnmond zijn nog volop sporen van de Tweede Wereldoorlog te vinden. De bunkers springen daarbij het meest in het oog. Zaterdag 25 mei vindt de Bunkerdag plaats, waarbij die bunkers de deuren openen. "Dat is heel erg bijzonder", legt vrijwilliger Cor Quist, van het Atlantikwall-Museum, uit. Hij staat op de MarKoStand-bunker in de duinen van Hoek van Holland. "Deze bunker gaat maar een paar keer per jaar open, omdat hij midden in een natuurgebied ligt. Dat je hier zaterdag mag komen is dus behoorlijk uniek." De MarKoStand-bunker maakte onderdeel uit van de Atlanktikwall, een verdedigingslinie die bestond uit verschillende stellingen. "Dit bouwwerk staat hier al sinds 1942, toen is hij gebouwd door de Duitsers", vertelt Quist, terwijl hij afdaalt naar de binnenste kamers van de bunker. Koude OorlogHoek van Holland was de grootste en belangrijkste van de stellingen, vanwege de nabijgelegen Rotterdamse haven. De bunkers moesten ervoor zorgen dat de haven voldoende werd afgeschermd tegen geallieerde troepen. Het complex is door Defensie opnieuw gebruikt tijdens de Koude Oorlog en bestaat verder uit meerdere grote bunkers die onderling met elkaar verbonden zijn door ondergrondse gangen. De bewuste bunker is tegenwoordig van een zwaar hekwerk voorzien, om ongewenste gasten buiten te houden. De ondergrondse gangen zullen dit jaar voor het eerst toegankelijk zijn voor gasten.  Kippenvel"Hier", gebaart hij naar de ruimte om hem heen, "stonden vroeger Duitse officieren over kaartmateriaal gebogen. Vanaf hier werd de kust in de gaten gehouden." De bunker is ook nog eens een zeldzame, want "er zijn er maar twee van gebouwd in Nederland".Toen Quist voor het eerst de bunker betrad, was dat dan toch wel een dingetje. "Dat was heel apart, ik had toch wel even kippenvel."Ook collega Noël Versteeg heeft ontzag voor het bouwwerk. "Dit is nog steeds mijn favoriete bunker", vertelt hij. Terwijl hij er toch behoorlijk wat van binnen heeft gezien. "Je voelt de historie hier, daarom zijn we er ook zo zuinig op. In deze bunker beleef je de geschiedenis."  BunkerdagZowel Versteeg als Quist kijken uit naar de Bunkerdag. De "zeer gemotiveerde" vrijwilligers zijn al 23 jaar betrokken bij het museum en kunnen niet wachten om zaterdag alle mogelijke verhalen over de bunker te vertellen.Geïnteresseerden kunnen op de dag zelf naar de bunker komen en daar het benodigde armbandje kopen, daarmee kan je ook het Atlantikwall-Museum in.

Feyenoord Street League sluit af voor Markthal


De Feyenoord Street League werkte vandaag de laatste speeldag af op het plein voor de Markthal. Honderden kinderen werkten in tientallen wijkteams de laatste wedstrijden af waarbij fair play boven alles gaat."Daar krijgen ze ook de meeste punten voor, natuurlijk krijg je voor een gewonnen wedstrijd drie punten. Maar goed gedrag en respect tonen voor elkaar is veel belangrijker", zegt Michella Sahiman, die namens de organisatie alles in goede banen probeert te leiden: "Je ziet dat iedereen bij elkaar in de wijken elkaar respecteert en ook wat terugdoet voor de wijken. We gebruiken het voetbal als middel om dat te bereiken."Desalnietemin blijft verliezen voor niemand leuk, zo zegt ook Mohammed die met zijn team uit IJsselmonde meedoet maar helaas al snel klaar is: "Maar daar leer je van, dat is natuurlijk ook belangrijk." Zijn begeleider Tim voegt toe: "Er is één keer iemand weleens boos geworden, maar dat gebeurt en dat geef je dan mee zodat diegene ervan leert dat dit niet kan."Bekijk hierboven de reportage over de afsluiting van de Feyenoord Street League
"